Dmitrij gondolatai 1. - Gondolatok az élet értelméről
2016. október 27. írta: Ursácska

Dmitrij gondolatai 1. - Gondolatok az élet értelméről

Tanítóm, "Dmitrij", - akinek amúgy nem ez a neve és nem orosz- olykor megossza velem gondolatait, kifejtve, leírva. Nem érdekli mit kezdek velük, csak a nevét ne adjam hozzá. Ezért csak a "keresztnevén" fogom emlegetni, mert valahogy hívnom kell, ha éppen róla írok. Bizonyos neveit nem használom, mert arról könnyen felismerhető lenne, amit nem akarok, viszont Dmitriből sok rohangál a világban. Bár lehet kéne keressek neki valami jó kis álnevet.

De jöjjön a lényeg...

Gondolatok az élet értelméről

 

A legfontosabb kérdés, amit az ember feltehet az a miért kérdés. Tudom, most azt kérdezed kedves Olvasó, mégis miért? Nos, a válasz nagyon egyszerű: az ember élete nem más, mint egy hosszabb vagy rövidebb ideig tartó szenvedés, élni pedig nem más, mint értelmet találni ennek a szenvedésnek.

A kézenfekvő probléma manapság, hogy nem tudunk eszményt támasztani saját magunknak, ezért az ember, gyenge teremtés lévén, a hedonizmusba, egyfajta eszménytelenségbe menekül. A miért kérdés megoldja ezt a rettentő bonyolult problémát. Hisz értelmét találni nem mindig lehet a szenvedésnek, de értelmet létrehozni lehet. Eme cél pedig nem más, mint a tudásnak a vágya. Megéri szenvedni, addig, amíg kérdéseink nagy részére válaszolni tudunk.

Ám ennek ára magas. Dedikációt, időt és energiát igényel. Ez nem szimpla hobbi, ez kinövi magát abból, mikor az ember először érzi gyümölcsét munkájának.  Ha munkánktól elidegenítenek, a termelés javítása érdekében, akkor ne hagyjuk, hogy a gondolatainktól is elidegenítsenek. Ha saját gondolataink értelmét már nem látjuk, s nem érezzük a tudás, a gondolkozás örömét, onnanstól kezdve megszűnünk embernek lenni. Ez az egyetlen útja önállóságunk visszaszerzésének: merjünk gondolkodni, kérdezni! Sose tartson vissza az a gondolat, hogy hülyeséget kérdezel. Hülye kérdések nincsenek, csak hülze válaszok. MERJ TUDNI! Mikor már többet tudsz az átlagnál, felnéznek rád. MERJ BESZÉLNI, hisz a legnagyobb gondolatok is meghalnak, még mielőtt megszülettek volna, mert nem merték kifejezni őket! Ne érdekeljen mit mondanak a rossz nyelvek.

A tudás hatalom! Ha hatalmad van, felnéznek rád, hallgatnak rád. A tudás erő, mely a legnehezebb akadályokat is megmozgatja.

A tudás léted mindene, minél többet tudsz, annál előrébb jársz céljaid felé. A tudás léted meghatározója, mindig okulj, ha nem mások, hát a saját hibáidból.

A mai világunklban a tudásod a legnagyobb értéked, ezt sose feledd, s ismét találsz majd értelmet a szenvedésben. "A tudás útja rögös, s aki hegyek között kíván lépkedni, jobb, ha hosszú a lába. Ne hagyjátok a szellemet, a tudást csőcselékké alacsonyodni! Imígyen szólott Zarathustra."

 

Ugye, hogy szép? Nekem tetszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://ursacska.blog.hu/api/trackback/id/tr611835671
süti beállítások módosítása